Söndag och snart slut på den intensiva veckan! Den lilla familjen åkte i lördags morse så vi var uppe med tuppen. Men vi somnade om några timmar och tur var nog det för på eftermiddagen kom nästa gäng som åkte idag på förmiddagen.

Gårdagen var lika intensiv som övriga dagar fast med mer diskussioner omkring den aktuella Ojnarefrågan. Lisa är en av huvudpersonerna i kampen och drar i alla viktiga trådar. Hon har ett enormt nätverk inom politiken, miljörörelsen och den akademiska världen.

Vi fick lite insiderinformation som jag inte vill avslöja men som gör mig bekymrad. Frågan tycks inte få sin lösning inom överskådlig tid så vi kan nog vänta oss fortsätta utspel från gruvindustrin. Det fäktas och hotas om skadestånd som känns ovärdigt av seriösa företag och branschföreträdare. Men jag utgår ifrån att Stefan Löfven står över sådana utspel och inte låter sig övertygas av kortsiktiga näringsintressen.

Men det mäktiga metallfacket och sossarna på ön är nog det största hotet för en hållbar utveckling på ön. Det har nog Löfven svårare att stå emot. Den som lever får se men en sak är nog trolig och det är en regeringskris. Om inte sossarna=Löfven ger efter för Romsons krav så kommer en lavin av kritiska röster att spräcka regeringssamarbetet. Romson har ju satsat hela sin heder på denna fråga och kan inte backa!

Dessutom växer missnöjet inom S-partiet och kritiska röster höjs, framförallt av gamla veteraner som inte förstår sig på partiets miljöpolitik. Så min slutsats är att  S-ministrarna och Löfven måste handskas varligt med denna viktiga miljöfråga. Regeringen Palme fattade beslut 1973 om att skydda Bästeträsk, Gotlands största sjö, från exploatering som kunde påverka vattnet. Det känner de flesta äldre politiker till och ett svek mot Palme är ingenting som accepteras utan kraftiga reaktioner!


Idag har vi vandrat i den härliga skogen och träffat på en mängd gående, joggade och cyklande boende och turister. Skogen drar till sig massor av människor som upptäcker vilken oas det är. Jag undrar om inte våra lokalpolitiker har besökt området och sett förstörelsen vid provbrotten? Det är bara en liten försmak av vad som komma skall!

Men jag är tacksam över att än så länge kunna vandra på stigarna, höra tallarna susa och fåglarna kvittra. En och annan örn svävar mäktigt över oss och man känner sig både liten och maktlös över att deras boplatser kommer försvinna.

Mina egna biverkningar i det stora känns rätt futtiga när jag tänker på skogens framtid och kommande generationer som kanske aldrig får uppleva fast mark och rent vatten på norra Gotland!

Mina envisa, ömmande blåsor i munnen klingar sakta av. Idag är det bättre och i morgon kanske ännu bättre.

Nu vet jag att tredje veckan i behandlingscykeln så får jag dessa problem. Då gäller det att planera livet efter det. Inga kryddstarka middagar, inget surt, sött eller syrligt som bränner som eld. Det kan funka nu när jag vet hur det är.

Men jag har börjat få skörare hud på händer o fötter så nu måste det smörjas och skyddas så jag slipper de värsta scenarier som jag läst om. Det behöver inte bli värre men allt jag kan göra för att förebygga är bra.

Vi har börjat förbereda allt som ska packas med till stan. Musikutrustningen för ett barnbarn är prior ett. Sen finns det lite smått o gott som glömts av våra gäster. Grovtvätt som mattor o överkast åker med till den stora tvättstugan i stan och ett gäng lakan.

Men ikväll ska vi äta vår middag på tu man hand och vi ska lyxa lite. Vi har ett halvt kilo löjrom som aldrig kom fram till midsommar. Det tillsammans med råraror, lök och Creme fraich blir middagen. Varför inte en flaska champagne till detta också? Jo, så blir det nog för vi har gott om det efter alla sommargäster!

Nu har de flesta i vårt land fått lite sommar som är efterlängtad. Hoppas ni kan njuta av den och var rädda om er!

Fortsättning följer och sommarkramar!

Rose Marie