Dag 1 efter behandlingen i går. Sov riktigt bra i omgångar men vaknade med en fruktansvärd halsbränna! Tack o lov har jag omeprazol att ta till, en variant av Losec som hjälper snabbt!

Tröttheten förstärktes nog av det gråa o kalla vädret! Vart har sommaren tagit vägen tro? Stackars alla semesterfirare som inte får någon sol och D-vitamin. Sjukfrånvaron brukar öka efter solfattiga somrar!

Jag är ju arbetsfri så det betyder inte så mycket för mig men det är ändå trist!

Nu om den här behandlingen funkar så får jag större frihet med att resa! Men den friheten går inte att använda för utlandsresa för inga försäkringar gäller för kroniskt sjuka. Jag har kollat av och läst det finstilta och pratat med Trygg Hansa, ERW och missade konsumenternas försäkringsbyrån. Den ringer jag på måndag.

Båda bolagen bekräftade att om man går på behandling med en känd diagnos så är akuttillstånd inte oförutsedda. Även om läkaren skriver intyg att det är ok med utlandsresa. Läkemedelsverket friskriver sig genom bipackssedeln som listar allt som kan hända som biverkningar. Moment 22 alltså.

Jag läste om ett fall för en tid sedan då en kvinna i samma situation som mig fick problem och fick läkarvård i Spanien. Sjukhuset kunde inte hjälpa henne så hon behövde hemtransport. Den skulle kosta 200 000 kr och försäkringsbolaget betalade inte eftersom hon hade en känd sjukdom. Innan familjen fick fram pengarna så avled kvinnan. Då behövdes också hemtransport som kostade lika mycket!

Det är verkligen förskräckligt att alla svårt sjuka skall få husarrest i Sverige i all framtid.

Så kan vi inte ha det! Alltfler får t ex cancer och många är kroniker. En del jobbar dessutom mellan behandlingarna och skulle må bra av en veckas solsemester. Samhällsekonomiskt lönar det sig säkert om alla kan få tillgång till en bra livskvalite'.

Jag tror inte den här frågan är bekant för vare sig läkare eller allmänheten.

Det känns som en mission för mig att borra i frågan och lyfta upp den på politisk nivå. Om inte försäkringsbolagen kan erbjuda en tilläggsförsäkring så borde försäkringskassan ersätta hemtransport i akuta lägen eller vid dödsfall.

På måndag har jag greppat frågan efter mitt samtal med konsumenternas försäkringsbyrå. Om de bekräftar att inget bolag ersätter dylika fall så ska jag skriva ihop ett motionsunderlag till intresserade riksdagsledamöter. Ministern kanske också ska få ett underlag.

Politiker eller allmänheten kan inte ha detaljkunskaper i alla frågor så vi som har tid att läsa på får hjälpa till.

Jag måste medge att jag inte var helt bekant med frågan själv förrän jag läst artikeln om den cancersjuka kvinnan.

Jag ville så gärna åka till Shetland på mitt gudbarns dop i slutet av juli. Men jag avstod eftersom resan är påfrestande med många byten och väntetider. Jag vet ju inte alltid hur min dagsform är. Nu med vetskap om försäkringen så är det skäl nog att avstå.

Så tills frågan blir löst så får vi hålla oss i Sverige! Inte ens till Danmark kan vi ta oss med risk för att något tillstöter. Trist! Men jag tröstar mig med att jag rest mycket och sett stora delar av världen, Europa, Afrika, USA, Sydamerika och Kina! Men storstäder som Berlin och Lissabon vore trevligt att besöka.

Men nu får jag lägga utlandsplanerna på hyllan och planera resorna till vårt vackra avlånga land. Det finns mycket att uppleva och höga kusten vore trevligt. Norrlands skidorter har jag besökt så lite erfarenhet har jag ändå, men mycket finns kvar att uppleva!

Nu är jag lite piggare men ser ut som jag bränt mig i solen, rödblossig av cortisonet så det är skönt att vara inomhus ändå!

Nu ska det bli en brasa som skapar mysstämning och sen hoppas vi på morgondagen!

Ha det gott och varma kramar!

Rose Marie