Jag har den senaste tiden blivit alltmer kraftlös, matt, andfådd och allmänt irriterad. Trots cortisonbehandlingen har ingen förbättring skett med min andning.

Natten har varit rent ut sagt för j----lig! Funderade på om jag skulle väcka upp min man och åka in akut till lasarettet. Jag hade hjärtklappning och svårt att andas och kände mig allmänt sjuk.

Men det tog emot och jag försökte ta det lugnt och intala mig själv att det går över.

I morse kändes det som om jag vakat hela natten. En otrolig trötthet som jag normalt inte känt sen min cellgiftsbehandling.

Efter frukosten fick jag en tanke som jag måste fullfölja, dvs att googla fram eventuella biverkningar av den lokala cellgiftsbehandlingen jag genomgår.

Den medicin (efudix) jag fått är väldigt speciell och den var licensförskriven. Dvs den krämen tillverkas inte i Sverige och är inte generellt godkänd här.  Läkemedelsverket godkände behandlingen.

I de föreskrifter jag fick av min huddoktor så framgår att biverkningar är sällsynta. Däremot fanns ingen läsbar bipacksedel. Men huvudingrediensen är fluorouracile. Det är ett cellgift som förekommer i många cytostatikabehandlingar som sker intravenöst.

Genom att det är en lokal behandling så trodde jag i min enfald att den inte går djupare in i kroppen. Så dumt tänkt, eftersom huden tar upp det mesta och mycket kan transporteras runt i systemet.

När jag läste att både blodkroppar och blodplättar påverkas och att gravida och ammande kvinnor inte får använda krämen så förstod jag att det är starka doningar.

Det fanns en rad lättare och allvarligare biverkningar och det jag känt stämmer rätt bra. Andfåddheten och tröttheten har nog inte med astman att göra utan är en biverkan av Efudix-krämen.

Nu slutar jag med att applicera krämen och sen hoppas jag besvären klingar av. Jag har i princip fullföljt hela behandlingsplanen och i takt med tiden har jag bara blivit sämre.

På onsdag i nästa vecka skall jag till huddoktorn och visa upp mig.

Problemet med sjukvården idag är att den är så snuttifierad. Varje åkomma behandlas av olika läkare utan helhetsbild. Det är klart att det måste finnas specialister inom olika områden men när det gäller canerogena tillstånd borde de hållas ihop.

Min husläkare har remitterat mig till huddoktorn som är specialist på huden. Onkologen på södersjukhuset är inte inblandad i detta tillstånd. Huruvida det beror på mig eller vårdkedjan vet jag faktiskt inte.

Jag ska ringa min kontaktsjuksköterska och samråda med henne. En sak vet jag numera och det är att man själv måste vara väldigt alert och uppmärksam på sin kropp.

I vårdsammanhang borde det finnas ett mer industriellt processtänkande. Det låter kanske alltför tekniskt, avhumaniserat, men vad jag menar är att processerna skall hållas ihop för att få en bra helhet. Med de små delarna hos olika aktörer går det inte att få en helhetssyn och därmed blir säkert många felbehandlade. Det kostar samhället onödiga utgifter och onödigt lidande.

Men tyvärr tror jag det är en utopi så länge sjukvården planeras och styrs av politiker som saknar djupare kompetens inom sjukvårdsområdet. Släpp fram experterna, dvs läkare och all form av vårdpersonal som vet vad de pratar om. Det tror jag skulle gynna utvecklingen för medborgarna, medicinarna och politiken.

Jag kämpar vidare och hoppas mina biverkningar klingar av snart!