Nu är livet nästan som vanligt igen. Jag börjar ta itu med allt som blivit eftersatt. Det löpande städarbetet har min man skött för det mesta. Men ni vet allt det där i garderober, skåp, lådor etc har legat i träda sen förra julen. Nu pågår utrensning och grundstädning steg för steg.

Jag älskar att städa när jag har lust. Numera har jag både energi och lust. Men huset är stort så det tar tid.

Nu pågår också förberedelser inför den årliga gåsmiddagen. Vi har firat Mårten Gås med våra bästa vänner i många år. Ingenting hindrar oss från denna kulinariska, energitäta måltid.

Ett år blev det lite knas med tidpunkten så vi tog med gåsen till Nice. Tulltjänstemannen såg road ut när han tittade i kylväskan. Senare förstod jag varför. Frankrike är ju gåsens land nummer ett med bl a sin gåslever. Han tyckte nog det var en märklig dam som släpade med sig nationalrätten från Sverige!!!!

Gåsen tillagade jag hemma eftersom det är så mycket fett omkring hela proceduren och jag ville inte flotta ner i vännernas kök. Även såsen var klar för det är det värsta momentet med att ösa bort fettet och fånga upp den goda skyn.

Detsamma gör jag även i år, dvs tillagar den i förväg så gästerna slipper känna oset. Ugnen behöver rengöras efteråt annars tar allting smak av gåsen. Dessutom är det väldigt skönt att ha tid och umgås utan att stå i köket hela tiden.

Allt tillagas traditionsenligt utom svartsoppan. Den köper jag färdig och det brukar godkännas. Maken får smaka av den för jag gillar inte blod med pepparkakssmak. Själv äter jag en svampsoppa.

Nu är det några bråda dagar med att planera och förbereda tills torsdagen då vi startar vårat gästabud. Gåsen får vänta till fredagen men det blir lite annat gott dessförinnan. Det ska bi så mysigt att ha gäster igen. Sen dröjer det fram till jul då huset är fyllt med barn, barnbarn och syster med familj.

Men däremellan är vi i Sthlm någon vecka och har fullt program som vanligt. Äldsta barnbarnet fyller 15 år. Sen ska vi hinna med de flesta av våra "bonusbarn" och brorsbarnen. Läkarbesök är också inbokat samt jazzklubb, china-teatern och middag hos några vänner.

Ja, det känns som vanligt nu med vårt sociala liv. Fast kanske inte riktigt samma tempo som tidigare. Det tror jag alla mina nära och kära har förståelse för. Jag har inte riktigt hunnit med alla som jag önskat. Förhoppningsvis blir det tid för det så småningom.

Slutligen en liten reflektion omkring äldrevården och kritiken om vanvård. Jag förstår inte ståhejet omkring bonusar och vinster som går till skatteparadis. Det borde ju varje tänkande människa ha kunnat räkna ut. Vem vill driva privat vårdverksamhet utan vinst??? Den här utvecklingen går inte att stoppa längre. Vad politikerna än säger så har bollen börjat rulla och är svår att stoppa. Anders Borg säger visserligen att det är osunt att våra skattepengar går till skatteparadisen. Men vilka muskler har han att stoppa den utvecklingen?

Ha det nu så bra och mys med levande ljus i höstmörkret!

Kramar/Rose Marie