Stockholm är en fantastisk stad och det blir allt tydligare ju mer tiden går! Det är stökigt i trafiken, betydligt värre än för fem-sex år sedan men man vänjer sig. Så länge man inte behöver stressa till jobbet vid rusningstrafik så är det ok. Men jag undrar hur det känns för alla dem som måste trängas i överfulla T-banor och bussar.

Det är i såna här lägen jag funderar på varför inte beslutsfattarna snabbar på kommunikationerna inom hela Mälardalen. Jag minns för ett 10-tal år sedan att den frågan var het. Det var långt innan den stora inflyttningen med, typ en busslast per dag var verklighet. Men det är långt ifrån målet och snart blir det en riktig kollaps i storstaden. Tänk om många kunde pendla till stan på en  dryg timma och ändå ha en bra boendemiljö kvar, ungefär som Uppsalaborna som är många som dagligen reser till stan för jobbet. Men det är tyvärr ingen nåbar verklighet idag!

Sen har den senaste veckan mest handlat om Omar Mustafa och Socialdemokratin. Tongångarna har varit höga och delvis ovederhäftiga. Jag är ändå glad för att han inte får ingå i den högsta ledningen för partiet. Även om partiet nu får utstå mycket spott o spe så vinner de i långa loppet. Det går inte att kompromissa med så olika värdegrunder.

Alla har vi väl också bevittnat det ohyggliga dådet i Boston som nu fått sin upplösning. Jag är glad för att den ena misstänkta personen är vid livet. Det kan ge svar på frågan om varför detta kunde hända? Jag tror jag tidigare har nämnt att det handlar om utanförskap och dessvärre finns det nog en sådan ingrediens i detta. En amerikan som intervjuades i TV sa att "vi måste skapa förutsättningar att våra invandrare känner sig välkomna"! Det tolkar jag som att det finns ett utanförskap i USA som många vanliga medborgare är medvetna om och vill förändra.

Sen har jag idag deltagit i den största miljödemonstrationen i Sverige. De allra flesta miljöorganisationer samlades i en manifestation för att visa sitt missnöje med Sveriges miljöstrategi. I grunden finns en  minerallag som är väldigt gammal och som går ut på att vi skall säkra våra mineraltillgångar i landet. Alliansregeringen har nu tagit fram en strategi som går ut på att vi skall vara Europas främsta mineralbrytningsland. Riksdagen har inte fått uttala sig om strategin utan den har tagits fram enbart i regeringen.

Inom denna strategi ryms även uranbrytning, bland det farligaste ämne som kan brytas och med enorma konsekvenser för mark, luft och vatten. Några partier har tagit avstånd från detta men frågan är vilket inflytande de har?

Just nu pågår provborrningstillstånd i hela Sveriges känsligast områden. Som exempel så kommer det borras på Kebnekaise, Västgötaberget, på Öland, Storsjön i Gävle, Västerviks skärgård, Jokkmokk, Tärnaby och i Vättern som är en stor vattenreservoar och sådär 100 områden i vårt land . Alla dessa områden berör stora miljövärden med friskt vatten och en oerhörd risk för förgiftade vattendrag och utarmad miljö.

Om den normala medelsvensson som älskar natur, fiske, hajk, skidåkning och vandring i fjällen förstod vad som riskeras så skulle hela landet storma.

Men de allra flesta fattar inte vad som händer runtomkring oss. Det är först när älvarna är förorenade, när företagen konkursat och drar, som vanliga människor blir varse vad som hänt. Avståndet är stort i Sverige och inblicken i andra delar än den egna är tyvärr inte så stor. I storstaden finns andra problem som upptar vardagen. Men om utsatta områden i Sverige drabbas så drabbas även storstaden i förlängningen. Det är ju inte så att storstan är självförsörjande med mat och förnödenheter utan behöver hela landet. Vi är ett kollektiv som behöver varandra.

Det är därför som det är så viktigt att agera innan det ofattbara hänt. Innan vi sitter med förorenat grundvatten och innan hela vår miljö är förstörd och är oreparabel. Men då är det för sent och våra politiker får stå för alla kostnader. Som nu i Svartnäsgruvan i Storuman där kommunen får en fet saneringskostnad när företaget gått i konkurs. Vem får betala den notan? Inte företaget som konkursat, utan kommunen, skattebetalarna som förlorat både jobb och natur. Är det någon som tror att Annie Lööf tar ansvar? Vad säger oppositionspartierna, vidhåller de tillväxt till varje pris?

Hur många är medvetna om detta och alla 100-tals brytningstillstånd som internationella företag har fått? Dessutom får de i princip bryta utan kostnad. Förstår ni  nu varför Sverige är världens Mecka för gruvbrytning? Vi är det enda land i världen där det knappast kostar något att få provborrningstillstånd.

Norge har åtminstone vett att ta betalt för brytningen av olja. Den finansierar mycket av landets välfärd och gör dom till ett av världens rikaste nationer. Tror ni att Norge betalar all infrastruktur som behövs för brytning, nej de delfinansierar med oljebolagen. Skoja inte med norrmännen för de är smartare än vad svenskarna är.

Det är likadant på Gotland. Frågan om Ojnareskogen är inte avgjord ännu men om de får bryta och om det misslyckas. Då är det väldigt lätt att knoppa av delar av företaget på Gotland och lämna resterna till regionen. En region som redan idag är hårt pressad av ekonomiska problem. Vem ska betala reningen av vattnet som måste tas från havet? Vem ska betala alla sinade och förorenade brunnar?  Allt detta för ett 100-tal jobb! Sanslöst, kortsiktigt och ansvarslös! Hur tänker våra politiker på Ön?

Ibland undrar jag om alla beslutsfattare fått hjärnsläpp! Om alla är så förblindade av kortsiktiga lösningar för tillväxten att de inte ser skogen för alla trän. Är det någon av alla dessa människor som är beredda att ta långsiktigt ansvar? Nej tyvärr, så kommer de att hitta förklaringar och undanflykter för deras agerande. Som S som säger att grundvattnet är det viktigaste. Javisst, men när de nu kan konstatera att t o m det nuvarande brottet i Klinthagen har föroreningar i våtmarkerna. Något som SGU också påtalat. I det läget skulle jag som ansvarsfull lokalpolitiker dra öronen åt mig. Kanske göra en pudel och stå upp för opinionen, inte bara för IF Metall och kalkarbetarna som är ett 100-tal. Alla andra näringar då? Är de verkligen beredda att offra dessa? Ja, uppenbarligen. Men jag kan försäkra er att domen från eftervärlden blir hård.

Nej nu måste jag nog ta en paus och landa för alla känslor som kommer på en och samma gång.

Jag är så trött på alla kortsiktiga, karriärister som inte vågar blicka in i framtiden och ta ansvar för en hållbar utveckling på riktigt. Jag är så trött på all retorik om tillväxt och allt snack som egentligen inte har någon grund. Hur ska vi med trovärdighet kunna prata om ett jämlikt samhälle, där alla är tillsammans, om vi inte förstår oss på framtiden och vad dagens beslut får för konsekvenser. För mig blir det snömos utan djup och insikt!

Sorry, kära vänner, det behövs mer för att övertyga mig om den verkliga viljan till utveckling och förändring för kommande generationer.

Ha en bra kväll!

Rose Marie