Lördag och Lucia! Idag är första dagen i den här behandlingscykeln som jag känner mig i bra form!  Det är bra för i kväll ska jag förlusta mig på Julgalan på Globen. Men jag tar det lugnt tills dess så jag orkar länge! 

Igår var jag hos optikern och gick förbi NK som har tomteverkstad som årets tema i julskyltningen. Det är väl bra att de försöker skapa julstämning för i övrigt känns det knappt! Men det beror nog mest på vädret för i Sverige är vi vana vid att ha en vit jul.

Men jag tror vi får vänja oss vid att vädret förändras mer och mer.  I Sverige har vi generellt fått 1 grad varmare klimat. Nu går det fort med klimatförändringen och det ser mörkt ut inför överläggningarna i Paris nästa år. Världens ledare kan inte enas om ett mål för framtiden. I den här frågan är jag djupt oroad för kommande generationer.

Jag firade Nyår i Chile för snart 20 år sen, oj vad tiden går! Då kändes det konstigt med allt julpynt och alla stora tomtar i 35 graders värme. Men vi vande oss och till slut kändes det charmigt. Men den skillnaden berodde inte på klimatförändringarna!

I går kväll såg jag reprisen på "svenska hjältar".  Fast det borde heta "årets hjältar" då inkluderar vi alla i samhället!  Det känns så hoppfullt att ta del av alla modiga människor som bara agerar utan tanke på sin egen situation. Jag blir glad och gråtfärdig. Till alla dessa som fick strålkastarljus på galan kan vi lägga åtskiliga vardagshjältar som finns mitt ibland oss. Alla förtjänar uppmuntran för sina goda gärningar.

Vi får hjälpas åt att lyfta fram även det goda i livet. Det är i det lilla som förändringar kan ske. Många bäckar små är ett bra ordspråk och ensam är inte stark. Det är summan av alla små steg och varje individs lilla bidrag som det kan ske mirakel!

Så idag vill jag att vi alla ägnar en tanke åt alla barn och vuxna som är utsatta för mobbning. Var och en av oss kan göra skillnad om vi ser vad som sker i vår omgivning. Det är lika viktigt att se mobbarna som också är offer på ett sätt! När det går upp för mobbaren att just han/hon deltagit så kommer ångern! En ånger som kan plåga och förmörka livet. Alla blir inte offer i den meningen förstås för de saknar en inre kompass. Men även de kan hjälpas tror jag och försoning väntar som är en skön känsla.

Rollspel är ett effektivt medel att ta till i både skolor och på arbetsplatser. När var och en får kännas vid hur det är att vara utsatt så händer det saker i själ och hjärta.

Nej nu återgår jag till att känna efter hur det är att må bra och se fram emot kvällen då jag får träffa många av mina nära och kära!

Trevlig helg och Luciakramar till er alla!

Rose Marie