Första dagen på det nya året har börjat bra! Visserligen blev det sent men när man dricker no 1, godaste bubblet utan alkohol så mår jag bra!

Vi hade ett lugnt o skönt firande med soffläge efter måltiden som var mättande! Jag var lite orolig när vi bara åt skaldjur, men icke!

Dottern var så mätt så hon hoppade den gratinerade hummern vid tolvslaget! 

Utöver vissa tv-inslag hade vi trevliga lärorika samtal! Annikas vän är från Irak och är väldigt bevandrad i de olika grupperingarna! Han är också fotograf och är ofta i Mellanöstern för att dokumentera krigets fasor! Detta med risk för sitt liv! För några månader sen blev han fasttagen av Isis och var fängslad 1 vecka med ögonbindel i ett kallt, mörkt utrymme! 

Han hörde hur medfångarna torterades och blev skjutna en efter en! Han blev släppt till slut och skälet var hans svenska medborgarskap! Lämnad mitt i obygden och fick vandra flera mil, barfota! Rädslan över att bli skjuten i ryggen plågar honom ofta.

Trots det har han återvänt ytterligare en gång och ska åka om någon vecka igen!

Det är svårt att förstå för oss som aldrig behövt fly och som inte förlorat sina närmaste i kriget!

Samtalen med honom vidgar verkligen perspektiven och förklarar en del till min kritiska hållning mot senaste tidens hårda asylpolitik!

Sen är det inte heller lätt att kämpa om att bli accepterad av det svenska samhället! På den lilla ön är det svårare än i storstäderna! Han blir dagligen  utsatt för rasistiska utfall! Att bli kallad svartskalle är vardagsmat! Händer något på jobbet så blir han oftast anklagad osv! Söker han ett lån får han avslag, trots fast anställning o god lön! 

Detta hände nyligen på en bank på ön där han testade med en svensk som inte hade fast jobb och lägre lön! Han fick sitt lån! Sen stegade båda in på banken och bad om en förklaring. Pinsamt för banken och ledningen som bad tusen gånger om ursäkt! Det godkände inte vännen utan bytte bank och fick sitt lån till ny kamerautrustning!

Det finns otaliga diskriminerande exempel som var o en borde rannsaka sig med!

Jag är inte rasist, men.....  Det har ni säkert också hört i olika sammanhang!

 Jag undrar hur regeringen tänker idag inför ett nytt år? Funderar de på ytterligare restriktioner för att blidka de främlingsfientliga krafterna? För det är det rätta ordet tycker jag! Ingen anständig människa kan tycka att det är rätt väg att gå när nöden är som störst i världen! 

Jag är verkligen inte ensam om min åsikt men jag är tämligen ensam om att inte gå i ledband i en del av min bekantskapskrets! Det är inte så att regeringen alltid har rätt! De gör också felbedömningar och fortsätter den inslagna vägen eftersom få, eller inga, vågar ifrågasätta! Såtillvida är det skönt att vara gammal med erfarenhet av det politiska livet bakom sig!

Alltför många är ja-sägare i politiken idag även om det borde vara ett nej i vissa frågor!

😡

Vår kväll präglades av både allvar och glam, så som livet är! Det går att kombinera och ur allvaret föds också hopp!

Nyårstalet av Malena var så starkt och ingav hopp! Jag har inte sett några negativa reaktioner ännu, men de kommer var så säkra!

Idag på årets första dag mår jag bra och hoppas få många må-bra dagar till! 

Jag har inte avgivit några nyårslöften utöver den väg jag hittills vandrat! Det innebär att jag ska möjligen vara lite klimatsmartare framöver! Jag ska fortsätta göra det lilla jag kan för att våra flyktingar ska känna sig välkomna! Jag ska fortsätta att använda min penna i olika debatter på sociala medier och visa färg! En och annan reflekterar över inläggen och de intressanta artiklar jag delar för att få människor att genomskåda den smygande rasismen och motverka normaliseringen av SD!

Min blogg har också ett värde i det arbetet! Jag får fler o fler följare vilket jag är glad för! 

Men jag vill börja det nya året med att säga att jag respekterar oliktänkande, det vässar argumenten och får även mig att reflektera en gång extra! Jag har inte alltid rätt men i en fråga böjer jag mig inte och det är främlingsfientligheten som breder ut sig på alltför många och SD ska jag fortsätta bekämpa så länge jag lever! Sverige kan bättre!

Jag fortsätter att ge positiv Feed back till Malena E och alla andra som vågar sticka ut näsan och som visar civilkurage! 

Så kära vänner nu hoppas jag att alla och envar får ett bra år framöver!

Fortsättning följer!

Nyårskramar till er alla!

Rose Marie