Söndag med en efterlängtad sol som kämpar för att tränga igenom montäcket. Det ser hoppfullt ut och visst är det skillnad. Alla blir piggare och gladare när solen skiner och det behöver vi efter en så  mörk november.

De senaste dagarna har varit fyllda med samtal, besök av nyvunna gotlandsvänner och igår årets första julmarknad.   

På vägen till julmarknaden vid ett stopp på Coop så träffade jag en man som ger mig en kram. Det är andra gången jag springer på denna man och får en varm kram.     

Förra våren var jag på ett möte om en förening som hade hamnat i en konfliktsituation beroende på kalkbrottsfrågan.

Då berättade den här mannen, som är en nyckelperson i föreningen, att han har fas 3 sedan starten för några år sedan. Efter mötet pratar jag med mannen och ordföranden och jag tipsar om andra anställningssätt.

Som gammal AF-person reagerar jag naturligtvis på detta och ifrågasätter varför han inte anställts i någon annan form som ger honom både lön och anställningsförmåner. Mannen var 60 år och har de senaste sex åren inte intjänat någon pension!!!

Dessvärre har detta kunnat pågå år ut och år in eftersom man anställt honom en månad varje sommar. Efter det påbörjas en ny period. Detta är tyvärr en vedertagen metod och föreningarna tar tacksamt emot denna förmån. Oavsett färg på föreningarna så tillämpas detta otillbörliga sätt.

Det gillar inte jag, allra minst när det är en förening som borde leva upp till sina ideal och värderingar. Men det beror naturligtvis på de människor som verkar och driver föreningen. Alla är inte i grunden trovärdiga sina ideal utan ändamålet helgar medlen.

Mitt  agerande var inte populärt bland gamla kollegor men resultatet blev att personen anställts och får därmed några års anständighet i sitt liv. Till saken hör att föreningen skulle inte kunna leva vidare utan denna person som sköter det mesta av det praktiska arbetet.

Personen är tacksam och glad men borde istället vara förbaskad på det sätt han behandlats.  Det ska inte behövas en 0-åtta som tar tag i frågan efter 6 år. Det borde ha skett av berörd handläggare för länge sen. Men bättre sent än aldrig!

Hur många liknande fall finns på ön och i riket????

Nu ska jag övergå till lite praktiska göromål och förbereda min resa till Stockholm i morgon.

Nu ska jag ha det bra och hoppas ni också får en solig dag!

 

Rose Marie