Första natten på ön efter behandlingen i går har jag sovit flera timmar. Så underbart att jag kunde varva ner och få lite vila.

Känselbortfallet i fingrarna har klingat av. Nu sticker det bara lite och känns som de sovit och ska väckas till liv. Men greppförmågan är bra. Den lägre dosen cytostatika måste ha gjort verkan och besvären kan alltså klinga av. Så förbaskat hoppfullt och skönt.

Jag har varit lite rödmosig som vanligt efter cortisonet men pigg och alert. Helt otroligt hur snällt min kropp samverkar med mig.

Idag har vi varit i Visby och inhandlat helgmat men framförallt mat till kvällens förlovningsmiddag.

Jag dukade lite extra fint i kväll och ägnade drygt en timme till matlagningen.

Förrätten blev en halv färsk hummer med majonnäs och champagne.

Varmrätten var Hjortinnerfilé som serverades med kantarellstuvning, smörslungade haricourvert och cocktailtomater och en potatisterrin. Rött ekologiskt supergott vin till detta.

Som dessert tog jag fram färskfrysta ekologiska hallon från en gårdsbutik med vaniljglass och en skvätt champagne.

Vi åt i två timmar och gick igenom vårt fantastiska liv tillsammans under 50 år. Vi avslutade med att detaljplanera vår hädanfärd som sker någon gång i framtiden. Jag älskar galghumor och socialrealism.

Det känns skönt att kunna prata om både liv och död som är varandras motpoler men som hör ihop för oss alla.

I vår ålder har vi förlorat många nära och kära så det finns många erfarenheter att ösa ur. Vi vill ha det på vårt vis och nu vet  båda hur vi vill ha det i det stora hela. Men det finns utrymme för våra barn att utforma innehållet.

Det kan tyckas makabert att ha detta samtalsämne när vi skall fira vårt långa liv tillsammans. Men det är just det som utmärker ett långt liv tillsammans att vi utan sentimentalitet kan diskutera så svåra ämnen. Vi kunde både skratta och vara allvarliga under vårt fina samtal som utmynnade i ett kärleksfullt samförstånd.

Nu har min man dragit sig tillbaka och min hjärna är i full gång. Det är nog en fördröjningseffekt av cortisonet, men jag ska erkänna att jag slumrade till under Skavlan. Det straffar sig nu men jag har en ny trevlig bok att läsa och underhålla mig med.

Boken hittade jag på flygplatsen och den har titeln "Kaffe med rån". Den handlar om ett gäng pensionärer som bor på ett äldreboende som privatiserats. Maten är trist, de får för lite motion, bemötandet är dåligt och allt handlar om besparingar. 

De  tror att de får det bättre om de sitter i fängelse så de startar pensionärsligan. Här nånstans är jag i berättelsen och den är väldigt underhållande och delvis fullt realistisk.

Författare är Catharina Ingelman-Sundberg och boken är omnämnd som "årets roligaste bok".

Så nu ska jag göra ett försök att knyta mig med denna roliga bok.

I morgon ska vi på julmarknad i Bläse och det ser jag fram emot.

God natt alla kära följare.

Fortsättning följer!

Rose Marie